Agrariërs met een nevenactiviteit: Talenti

Ambachtelijk ijs van eigen koeienmelk

Willem-Jan en Gerlinde Hegen runnen samen met de ouders van Willem-Jan een melkveebedrijf in Gees. Daarnaast hebben ze samen een ambachtelijke ijssalon waarin ze ijs maken van de melk van hun koeien: Talenti. Waarom hebben zij gekozen voor deze speciale nevenactiviteit?

Iets erbij en voor jezelf

Willem-Jan en Gerlinde zijn de vierde generatie op het melkveebedrijf, dat zich uitstrekt over zo’n 58 hectare land waarop de koeien geweid worden. Het bedrijf heeft 120 stuks melkvee en 70 stuks jongvee, waarbij ze voor 80 procent gras en voor 20 procent mais verbouwen. Sinds 25 maart 2017 runt het paar naast het melkveebedrijf ook ijssalon Talenti in Gees. “De voormalig eigenaren waren op leeftijd en hadden de salon al een jaar of 6 te koop staan. Gerlinde was naast de werkzaamheden in ons bedrijf actief als bloemist en zij wilde eigenlijk wel iets anders gaan doen. Iets erbij, maar ook voor onszelf. Het toeval wil dat de vorige eigenaar van de ijssalon al bij ons kwam om melk te halen; we raakten in gesprek en hebben toen besloten om de salon te kopen,” aldus Willem-Jan.

Verwerken van eigen product

In de ijssalon verwerken Willem-Jan en Gerlinde hun eigen product tot het lekkerste ijs. En juist dát maakt het zo leuk. Willem-Jan: “De melk van onze koeien wordt gepasteuriseerd waarna er ijs van wordt gemaakt. De mensen die het ijs kopen, kunnen echt zien waar de melk vandaan komt.” Naast ijs kun je bij Talenti ook terecht voor een kopje koffie en lunch. De salon is normaal gesproken geopend van maart tot en met eind oktober, waarbij ze tijdens het hoogseizoen tussen mei en augustus 7 dagen in de week extra lang geopend zijn tot 21:00 uur. Dat geldt ook nu, ondanks de corona-tijd. “Aan het begin van de coronacrisis kon men alleen ijs afhalen. Gelukkig zijn we inmiddels onder RIVM-voorwaarden weer zeven dagen in de week geopend.”

Wist je dat…..

  • Er 10 kilo ijs kan worden gemaakt van één liter melk?
  • Talenti wel 90 verschillende smaken en recepten heeft? Hiervan is ‘yoghurt-braam’ hun best verkochte ijsje.
  • De ijssalon ook een heel lekker ‘compleetje’ aanbiedt? Koffie, thee of cappuccino met een appeltaartje, slagroom én kaneelijs. Smullen!
Talenti
Talenti

Toekomstplannen

Wat zijn de toekomstplannen van zowel het melkveebedrijf als de ijssalon? “Het is heel leuk dat we nu de ijssalon erbij hebben”, vertelt Willem-Jan. “Ondanks een druk bestaan geeft het veel voldoening, ook dankzij alle positieve mensen waarmee we op die manier in aanraking komen. Bij de melkveehouderij moet je rekening houden met veel regels, je kunt je soms afvragen hoe duurzaam dat is. Mijn hart ligt in ieder geval nog altijd bij de melkveehouderij, dus het zou heel mooi zijn om dat door te kunnen zetten. Maar je weet nooit wat de toekomst brengt.”

Heerlijk toetjes-recept

Willem-Jan en Gerlinde delen met liefde nog een lekkere recept-tip die absoluut het proberen waard is! “Wanneer we yoghurt-braam ijs maken, blijft er altijd een beetje bramensap over. En weggooien is zonde! Daarom maken we daar een heerlijk toetje mee.”

Hoe je dit toetje maakt? Meng wat bramensap met honing (het sap kun je ook gewoon in de supermarkt kopen). Maak dit sapje vervolgens warm. Schenk dit over een beschuitje en doe daar een dikke toef slagroom op. Smullen maar!