Maarten Burgmans (40) uit Dronten heeft een gemengd bedrijf in melkvee en akkerbouw. Voor hem is een periodieke keuring van zijn elektrische installaties vanzelfsprekend. ‘Ik wil er alles aan doen om het risico op brand te verkleinen.’

Samen met zijn vrouw nam Maarten de agrarische bedrijven van zijn ouders en schoonouders over. “In de loop der jaren is er qua apparatuur veel veranderd”, vertelt Maarten. “We melken nu met melkrobots, verstrekken het kracht- en ruwvoer elektrisch en koelen de melk met elektrische installaties. De stalgordijnen openen en sluiten automatisch. In de bewaarschuur ventileren en drogen we met elektrische installaties. Én we hebben zonnepanelen.”

Potentieel risico

30 tot 40 procent van de grote bedrijfsbranden wordt veroorzaakt door een defect in de elektra. “Ik schrik niet zo snel, maar dit percentage zette me een paar jaar geleden wel aan het denken”, zegt Maarten. “Onze installateur onderhoudt de installaties goed, maar elektra blijft een potentieel risico. Er kan nu eenmaal altijd wat gebeuren.”

Reality-check

Sinds Maarten acht jaar geleden klant werd bij Univé laat hij de elektra periodiek keuren. “Ik wil zeker weten dat ik er alles aan gedaan heb om het risico op brand te verkleinen”, legt hij uit. “En als er wél wat gebeurt, wil ik geen gedoe met de verzekeraar. Ik zie de keuring als een soort reality check: hoe staan we ervoor? Voldoet de installatie? Daarna kan ik het weer een tijdje met rust laten.”

Vertrouwen

Maarten ervaart de ondersteuning van zijn Univé-adviseur als prettig. “Hij regelt de keuring helemaal voor ons, erg fijn is dat. Univé werkt samen met een onafhankelijk inspectiebedrijf, waarmee ze goede ervaringen hebben. Helemaal prima, we hebben alle vertrouwen.”

Wet- en regelgeving

De periodieke keuringen verlopen volgens Maarten altijd ‘keurig netjes’. “Het keuringsrapport vermeldt soms zaken die onze aandacht vragen”, vertelt hij. “Beschadigde of vervuilde stopcontacten bijvoorbeeld. Die herstellen we. Ook voldeed onze meterkast uit 2006 niet meer aan de actuele wet- en regelgeving. Kosten moeten maken om zulke apparatuur aan te passen, is natuurlijk nooit leuk. Maar mocht er iets gebeuren, voldoen we in ieder geval nu wel aan de geldende regels.”

Voor Maarten is de rust die hij ervaart de grootste winst. “Ik groeide op in het zuiden, tussen de varkensstallen. Van een afstand heb ik gezien hoeveel ellende een stalbrand veroorzaakt. Ik heb nu zelf een gezin, met vier dochters. Het geeft me rust dat het goed voor elkaar is. Sommige collega’s vinden elke controle één teveel, maar elektrakeuringen zorgen ervoor dat je bedrijf gewoon door kan gaan. Univé ontzorgt je daarbij op een heel praktische manier. Elke kans om brand te verkleinen moet je pakken!”