Ondernemen zonder Zorgen

Verplichte elektrakeuring? Regel het goed!

Dat periodieke elektrakeuringen verplicht zijn voor alle agrarische bedrijven, weten de meeste agrariërs inmiddels wel. Die keuring is er niet voor niks. Als je beseft dat 30 tot 40 procent van de grote bedrijfsbranden veroorzaakt wordt door een defect in de elektra, is een keuring geen overbodige zaak.

“Brandrisico ontstaat sneller dan je denkt”, weet Henk Tromp, adviseur agrarisch bij Univé. “Soms zie ik bij klanten op het erf onveilige situaties. Bijvoorbeeld omvormers van zonnepanelen die in een onvoldoende geventileerde ruimte hangen en dus enorm warm kunnen worden. Of onbeschermde elektrische bedrading. Maar ook knipperende tl-lampen die gloeiend heet kunnen worden.”

Clausules

Het werkt en woont toch net een stukje prettiger als je weet dat je elektrische installaties veilig functioneren en je het risico op brand zoveel mogelijk hebt beperkt. Maar dat is nog niet alles. Vaak is op de polis in de clausules vermeld dat er bij brandschade, en een causaal verband met een elektrastoring, een fors eigen risico van toepassing is. Bij sommige verzekeraars is er geen dekking als blijkt dat de verplichte keuring niet op tijd is uitgevoerd. Daar zit je dan, met misschien wel honderdduizenden euro’s schade. Dat wil je niet!

Vergeten

Toch wachten sommige agrariërs, om wat voor reden dan ook, te lang met het aanvragen van de keuring. Of ze vergeten gebreken binnen de verplichte termijn te (laten) herstellen. “Klanten weten allemaal wel dat het moet, maar staan er gewoon niet altijd bij stil”, zegt Henk. “Ze zijn vooral bezig met hun vak.” Op zich is dat best begrijpelijk. Maar de elektrakeuring kan het verschil betekenen tussen een bedrijf in de as en nog jarenlang gezond en veilig ondernemen.

Ondernemen zonder Zorgen

Daarom neemt Univé agrariërs de zorgen rond elektrakeuringen graag uit handen. Hoe? Met een abonnement op Ondernemen zonder Zorgen. “Met Ondernemen zonder Zorgen helpen wij ondernemers bij het runnen van een gezond en duurzaam bedrijf door het voorkomen en beperken van brandschade”, legt Henk uit. “Eén van de diensten in dit pakket is de periodieke elektrakeuring. Voor een vast bedrag per jaar zorgen wij ervoor dat die keuring op tijd plaatsvindt. Dat is écht ontzorgen: het wordt gewoon goed en tijdig geregeld, zonder gedoe. Je hoeft er dus niet meer van wakker te liggen.”

Van schade wordt niemand beter, dat is duidelijk. Daarom is voorkomen en beperken altijd beter. Welke tip heeft Henk Tromp voor agrariërs? “Zowel inspectiebedrijven als installateurs hebben lange wachttijden. Wil je er zeker van zijn dat de elektrische installatie vroegtijdig gekeurd is en je deze binnen de termijn op orde kunt brengen? Sluit dan Ondernemen zonder Zorgen af bij Univé. Wil je de keuring toch zelf regelen? Doe dat dan op tijd en schakel ook vroegtijdig een installateur in voor eventuele herstelwerkzaamheden. Dan zit je goed!”